<p>Navigeren door Europese Regelgeving<strong></strong></p>
hoe blijf je efficiënt transporteren?

Navigeren door Europese Regelgeving

Keerpunt in de transportsector

De transportsector bevindt zich op een keerpunt. Europese regelgeving en klimaatdoelen maken verduurzaming onvermijdelijk. Hoe ga je op tijd mee in de verandering, zonder in te leveren op efficiëntie? En hoe ziet de toekomst van transport in Europa eruit? We nemen je mee in de veranderingen die je de komende jaren te wachten staan.

In dit artikel:

Europese doelstelling: CO₂-neutraal in 2050

De EU heeft als doel om in 2030 de CO₂-uitstoot te verminderen met minimaal 55% ten opzichte van 1990. In 2050 moet de hele transportsector klimaatneutraal zijn.

Om de doelen van deze Europese Green Deal te behalen, zetten de EU en Nederland in op een mix van maatregelen en hulpmiddelen. Denk aan strengere emissienormen, vrachtwagenheffing, subsidies en uitbreiding van infrastructuur.

Voor transportbedrijven wordt overstappen naar duurzaam transport een noodzaak. Het wordt een periode waarin strategische keuzes cruciaal zijn om winstgevend en toekomstbestendig te kunnen blijven opereren.

Clean Industrial Deal: Wat betekent dit voor transport?

Naast de Green Deal, heeft de EU ook het plan voor de Clean Industrial Deal gepresenteerd. Een van de kernpunten is het Actieplan voor Betaalbare Energie.

Om groene energie betaalbaarder te maken, wil de EU fossiele brandstoffen verder ontmoedigen én meer investeren in duurzame energie en innovatieve technologieën. De Europese Commissie wil elektriciteitsprijzen verlagen voor zowel bedrijven als huishoudens en tegelijkertijd de netcapaciteit uitbreiden door nationale elektriciteitsnetwerken beter met elkaar te verbinden.

Voor de transportsector in Nederland is dit een cruciaal thema. We kampen met hoge energieprijzen en netcongestie, waardoor verduurzamen op grote schaal soms niet mogelijk is. Veel bedrijven willen investeren in elektrische vrachtwagens, maar lopen tegen wachttijden voor laadpalen en onvolledige infrastructuur aan.

Hoewel het Actieplan voor Betaalbare Energie nog geen concrete wetgeving is, is het een eerste stap voor structurele oplossingen.

Elektrisch rijden als toekomstvisie: Europees Actieplan voor de Automobielindustrie

De EU steekt miljarden in de auto-industrie om de transitie naar elektrische voertuigen te versnellen. Zo wordt er geïnvesteerd in accuproductie binnen Europa, om minder afhankelijk te zijn van geïmporteerde accu’s. Ook wil de EU onderzoeken hoe de vraag naar elektrische voertuigen gestimuleerd kan worden. Zo moedigen ze aan dat landen zelf al eisen gaan stellen aan wagenparken, door bijvoorbeeld een percentage duurzame voertuigen in een vloot te verplichten. De plannen hiervoor zijn echter nog niet concreet.

Belangrijk struikelpunt: infrastructuur en laadpunten in Europa

De AFIR-regeling (Alternative Fuels Infrastructure Regulation) moet zorgen voor voldoende laadpunten en waterstoftankstations in Europa. Dit is een belangrijke stap, omdat dit voor veel transporteurs het grootste struikelpunt is.

In deze regeling wordt genoemd dat”

  • Vanaf 2030 op de belangrijkste snelwegen elke 60 kilometer een laadpunt moet zijn voor elektrische vrachtwagens. 

  • Er vanaf 2030 elke 200 kilometer een tankstation voor waterstoftrucks beschikbaar moet zijn langs de belangrijke snelwegen. 

  • Laadpunten en tankstations openbaar moeten zijn en een duidelijke prijsstelling hebben.

ETS-2: CO₂- belasting op diesel

ETS-2 verwijst naar de tweede fase van het Emission Trading System (ETS) van de Europese Unie. ETS 2 dwingt leveranciers van fossiele brandstoffen (zoals diesel) om emissierechten te kopen voor elke ton CO₂ die hun brandstof uitstoot.

Wat betekent dit concreet voor diesel? Brandstofleveranciers zullen waarschijnlijk de kosten van CO₂-uitstoot doorberekenen aan gebruikers, waardoor diesel duurder wordt. De opbrengsten van de heffing zou naar duurzame mobiliteit moeten gaan, om emissievrij transport goedkoper en toegankelijker te maken.

Nationale maatregelen: vrachtwagenheffing in Nederland vanaf 2026

Vanaf 2026 voert Nederland een vrachtwagenheffing in. Transporteurs gaan op autosnelwegen en bepaalde N-wegen in Nederland een heffing betalen per gereden kilometer. Hoe minder het voertuig uitstoot, hoe minder heffing er betaald hoeft te worden. Zero-emissievoertuigen zullen hierbij het grootste kostenvoordeel behalen.

Tussen dieselvoertuigen kan echter ook een groot kostenverschil zitten. De uitstoot van een nieuw voertuig wordt gemeten met VECTO (Vehicle Energy Consumption Calculation Tool). Bij dieselvoertuigen hebben verschillende factoren invloed op de VECTO-score. Zo maken aluminium velgen, spoilers, zuinige A-Label banden en een aerodynamische cabine de truck lichter en duurzamer, waardoor de VECTO-score gunstiger zal zijn. Door slimme aanpassingen te doen, zal de truck minder uitstoten, waardoor je ook minder heffing zal betalen. Daarnaast draagt een zuinigere truck natuurlijk ook bij aan lagere brandstofkosten.

Vraag adviesgesprek aan

De impact van regelgeving op operationele efficiëntie

Nieuwe wetgeving en de nood om te verduurzamen heeft invloed op transportbedrijven:

  • Hogere kosten: Investeringen in schonere voertuigen en infrastructuur
  • Minder flexibiliteit: Langere laadmomenten voor elektrische trucks vergen een strakkere planning

Toekomststrategieën voor transportbedrijven

De transitie naar duurzaam transport vereist strategische keuzes en slimme investeringen. Transporteurs moeten zich voorbereiden op een veranderende markt waarin zero-emissie, digitalisering en efficiënter wagenparkbeheer centraal staan.

Het juiste voertuig voor jouw onderneming

MAN zet zich in voor een duurzame toekomst met een breed scala aan zero-emissie voertuigen. Met elektrische trucks, een waterstoftruck en zuinige dieseltrucks, heeft MAN voor elke sector een passende oplossing.

Efficiënter rijden met digitale service

Naast de inzet op zero-emissie voertuigen biedt MAN geavanceerde digitale oplossingen om de efficiëntie van het wagenpark te verbeteren. MAN DigitalServices helpt transporteurs om realtime inzicht te krijgen in rijgedrag, brandstofverbruik en voertuigprestaties. Door slim gebruik te maken van data kunnen bedrijven hun CO₂-uitstoot verlagen en operationele kosten minimaliseren. Ook voor elektrische voertuigen zijn slimme tools ontwikkeld om de voertuigen optimaal in te zetten en downtime te verminderen, zoals de MAN eManager waarmee de elektrische voertuigen optimaal opgeladen en voorgeconditioneerd kunnen worden.

In een snel veranderende markt met stijgende kosten, dunne marges en onvermijdelijke investeringen, is optimale efficiëntie cruciaal.

Persoonlijk advies voor een soepele transitie naar een duurzame toekomst

Elke transporteur heeft unieke uitdagingen en behoeften. MAN biedt maatwerkoplossingen en persoonlijk advies om bedrijven te begeleiden bij de overstap naar een duurzamer wagenpark. Bedrijven die zich tijdig voorbereiden met de juiste technologie en strategieën, blijven concurrerend en toekomstbestendig.

Vraag adviesgesprek aan
Bekijk ook
Dealer locator

Er is altijd een dealer bij jou om de hoek. Vind jouw dichtstbijzijnde dealer!

Over ons

Als het om mobiliteitsoplossingen en uitstekende service gaat, zijn wij uw MAN. 

Werken bij MAN

Wij zoeken collega's! Bekijk nu onze vacatures.