Elektrisch naar de top: MAN Europees marktleider op het gebied van elektrische bussen
16 februari 2024

Elektrisch naar de top: MAN Europees marktleider op het gebied van elektrische bussen

  • MAN Lion’s City E op 1e plek in nieuwe registraties elektrische bussen Europese markt
  • 780 elektrische bussen van MAN op kenteken gezet in Europa
  • MAN neemt met marktaandeel van 13,3 procent toppositie in op markt voor elektrische bussen

De MAN Lion’s City E is niet meer weg te denken uit het stadsbeeld van veel grote steden. Alleen al vorig jaar werden er in Europa (EU27+3) 780 elektrische bussen van MAN op kenteken gezet. Volgens de laatste registratiestatistieken heeft MAN Truck & Bus daarmee de toppositie op de Europese markt voor elektrische bussen ingenomen en de concurrentie met een marktaandeel van 13,3 procent achter zich gelaten. De verkoopcijfers van de elektrische bussen van MAN in Europa spreken ook voor zich: de bedrijfswagenfabrikant verkocht in 2023 in totaal 771 elektrische bussen en verdrievoudigde de verkoopcijfers van de Lion’s City E bijna ten opzichte van het jaar ervoor (263 elektrische bussen in 2022).


MAN Lion City E

MAN is echter niet ‘alleen’ marktleider op de totale Europese markt, maar ook de nummer 1 op de nationale elektrische busmarkten van Duitsland (245 Lion’s City E registraties in 2023), Zweden (126 registraties), België (69 registraties) en Oostenrijk (26 registraties).

De elektrische busmarkten in Spanje en Noorwegen zijn het afgelopen jaar bijzonder hard gegroeid – zowel wat betreft de totale registraties als de nieuwe registraties van elektrische bussen van MAN: in Noorwegen werden 76 Lion’s City E-bussen in gebruik genomen en in Spanje 93.

Scandinavië wordt beschouwd als één van de pioniers op het gebied van elektromobiliteit. Dit komt ook tot uiting in de registratiecijfers: in Zweden, Noorwegen en Denemarken werden in het afgelopen boekjaar 230 elektrisch aangedreven stadsbussen van MAN op kenteken gezet. Alleen al in de Noorse hoofdstad Oslo zette MAN in december met succes 76 exemplaren van de elektrische bus op de weg.

Naast klanten, chauffeurs en passagiers maakt de Lion’s City E ook indruk op experts en de vakpers. De eBus werd uitgeroepen tot ‘Bus of the Year 2023’ door de internationale ‘Bus & Coach of the Year’ jury. Een internationale jury van experts verkoos hem ook tot ‘Sustainable Bus of the Year 2024‘. Vooral de efficiëntie, de milieuvriendelijkheid en de inzet van MAN als pionier op het gebied van eMobility zorgden voor veel enthousiasme.

Charging the Lion City E


Deel dit artikel

Deel dit artikel