MAN Lion’s City 10 E is ‘Sustainable Bus of the Year 2024’
23 november 2023

MAN Lion’s City 10 E is ‘Sustainable Bus of the Year 2024’

  • MAN Lion’s City 10 E wint ‘Sustainable Bus of the Year 2024’ award in categorie ‘Urban’
  • Prijs uitgereikt tijdens ‘Gala Night’ aan vooravond van Busworld in Brussel
  • Doorslaggevende aspecten voor de jury: zeer goede passagierscapaciteit, compacte afmetingen, uitstekende draaicirkel, perfect geschikt voor gebruik in smalle binnensteden, krachtige elektromotor en meer

Waar hij ook komt, deze bus maakt indruk: in steden, op beurzen, in de Dolomieten en nu bij de Sustainable Bus Awards. De MAN Lion’s City 10 E maakte indruk op de internationale jury en won de award in de categorie ‘Urban’. Vooral de efficiëntie, milieuvriendelijkheid en compacte afmetingen van de volledig elektrische bus zorgden voor enthousiasme bij de juryleden, evenals de inspanningen van MAN als pionier op het gebied van eMobility.

Het was de zesde keer dat de Sustainable Bus Awards werden uitgereikt. En net als in voorgaande jaren bekroonde de internationale jury alleen de meest innovatieve en duurzame bussen die leverbaar zijn op de Europese markt. De MAN Lion’s City 10 E won de prestigieuze onderscheiding in de categorie ‘Urban’ en liet daarmee zijn concurrenten achter zich. “We zijn verheugd dat de MAN Lion’s City 10 E, het jongste model in de elektrische busfamilie van MAN, indruk heeft gemaakt op de deskundige jury”, aldus Barbaros Oktay, Head of Bus bij MAN Truck & Bus. Oktay nam de award in ontvangst tijdens de ‘BUSWORLD GRAND INAUGURATION 2023’. De ‘Gala Night’ vond plaats bij de start van ‘Busworld Europe’ in Brussel. De award is de eerste en enige Europese prijs die specifiek is gericht op het onderwerp duurzaamheid bij lijn-, streek- en tourbussen. “Juist daarom zijn we bijzonder trots op de toegekende prijs. Het is immers een erkenning van onze inspanningen met betrekking tot milieuvriendelijke oplossingen en innovatieve technologieën. Tegelijkertijd laat de prijs zien dat de MAN Lion’s City 10 E niet alleen door klanten en passagiers, maar ook door experts wordt gezien als een zuinige en duurzame bus”, stelde Oktay.

De prijs werd uitgereikt door een vakjury die acht Europese landen vertegenwoordigde. De jury kende de prijs om verschillende redenen toe aan de MAN Lion’s City 10 E. Enerzijds is de volledig elektrische stadsbus perfect geschikt voor een belangrijk marktsegment met zijn zeer goede passagierscapaciteit van maximaal 80 personen. Tegelijkertijd zorgen het lage gewicht en de lengte van 10,5 meter voor een goede wendbaarheid. Met zijn compacte afmetingen en recorddraaicirkel van 17,2 meter is hij uitstekend geschikt voor gebruik in smalle binnensteden en drukke stedelijke gebieden. De Lion’s City 10 E wordt – net als alle andere modellen uit de MAN eBus-familie – aangedreven door een krachtige centraal geplaatste elektromotor met een maximumvermogen van 240 kW. Het feit dat de motor in eigen huis is ontwikkeld, onderscheidt MAN op de eBus-markt, waar veel concurrenten sterk afhankelijk zijn van componenten van derden, aldus het juryrapport. Volgens de jury draagt deze eigen ontwikkeling niet alleen bij aan de prestaties van de bus, maar onderstreept het ook de rol van MAN als pionier op het gebied van elektrische bustechnologie. Dit maakt de Lion’s City 10 E bijzonder geschikt voor milieubewuste exploitanten in het streekvervoer en een meer dan verdienstelijke winnaar van de ‘Sustainable Bus Award’.

De Lion’s City 10 E maakte dit jaar al indruk op bezoekers van de UITP-beurs in Barcelona. Het model is nu te zien op de MAN-stand in hal 4 op ‘Busworld Europe’ van 7 tot en met 12 oktober.

Deel dit artikel

Deel dit artikel