MAN maakt indruk met efficiënt, veilig en milieubewust modellenprogramma tijdens Busworld Europe 2023
23 november 2023

MAN maakt indruk met efficiënt, veilig en milieubewust modellenprogramma tijdens Busworld Europe 2023

  • Minder is soms meer: MAN Lion’s City E in een compacte en extra wendbare 10 meter-uitvoering
  • Twee bussen maken hun debuut tijdens Busworld: MAN Lion’s City 12 E LE en MAN Lion’s Intercity LE 14
  • MAN Lion’s Coach met nieuwe digitale chauffeurswerkplek
  • MAN TGE Coach plus uitgebreid service-, advies- en digitaal aanbod

Na vier jaar vindt Busworld Europe in Brussel weer plaats. Tijdens de beurs presenteert MAN Truck & Bus innovatieve voertuigen van de merken MAN en NEOPLAN en slimme services. Highlights zijn de MAN Lion’s City 12 E LE en MAN Lion’s Intercity LE 14, die hun wereldpremière beleven op de MAN-stand in hal 4. Daarnaast presenteert MAN bussen met een nieuw elektronisch platform, dat vanaf modeljaar 2024 een nieuwe digitale cockpit en tal van nieuwe assistentiesystemen mogelijk maakt.

De mobiliteit van morgen moet milieubewust, verbonden en autonoom zijn. Openbaar vervoer - en bussen in het bijzonder - leveren een belangrijke bijdrage aan de veranderende mobiliteitsbehoeften. MAN Truck & Bus biedt met de merken MAN en NEOPLAN al geschikte oplossingen voor een breed scala aan toepassingen. Een selectie hiervan is te zien tijdens Busworld Europe 2023 in Brussel, die plaatsvindt van 7 tot en met 12 oktober.

MAN Lion’s City 10 E: compacte afmetingen, bewust en indrukwekkende prestaties

MAN toont tijdens Busworld de Lion’s City 10 E, het nieuwste model in de elektrische busfamilie van MAN. Deze kleinste versie met een lengte van 10,5 meter wordt sinds begin 2023 geproduceerd in de Poolse stadsbusfabriek van MAN in Starachowice. De stadsbus heeft een vergelijkbare passagierscapaciteit als veel solobussen met een lengte van 12 meter, maar heeft dankzij zijn beperkte lengte aanzienlijk minder verkeersruimte nodig in smalle stadscentra en depots, en is veel wendbaarder. De getoonde bus maakt ook indruk met een individuele lounge achterin en vormt zo de juiste oplossing voor comfortabele shuttlebehoeften.

p-bus-eot-lions-city-12e-2022-07

MAN Lion’s City 12 E LE: elektrische lage-instapbus maakt zijn debuut

De Lion’s City 12 E LE viert zijn wereldpremière op Busworld 2023. De eerste elektrische lage-instapbus van MAN wordt dit jaar aan de wereld voorgesteld. Hij is gebaseerd op de bekroonde elektrische 12 meter lange solobus met centrale aandrijving en modulaire batterijen, maar zorgt voor een bijzonder hoog zitcomfort dankzij de vloer die is aangepast op basis van feedback van klanten. Met maximaal 41 passagiersstoelen plus ruimte voor rolstoelen en kinderwagens en een motortorenvrij achtercompartiment met lage instap is de Lion’s City 12 E LE perfect geschikts voor voorstadslijnen met klasse 1-goedkeuring.

MAN Lion’s Intercity LE 14: lage instap in combinatie met drie assen

Bezoekers van Busworld kunnen nog een nieuw voertuig verwachten op de MAN-stand: de Lion’s Intercity LE 14. De drie-assige bus met aanzienlijk meer capaciteit completeert de succesvolle lage-instapserie van MAN. Dit betekent dat de Lion’s Intercity LE nu verkrijgbaar is in drie formaten – een kosteneffectief en modern instapmodel voor interstedelijk vervoer en stadsvervoer dat busondernemers maximale flexibiliteit biedt. Met zijn lengte van 14,43 meter is de nieuwe Lion’s Intercity LE 14 één van de kortste voertuigen in het populaire drie-assige bussegment. Evengoed biedt hij ruimte aan maximaal 63 zitplaatsen en 127 passagiers. Dankzij de gestuurde en ontlastbare as heeft hij een compacte draaicirkel van 23,8 meter. Optioneel is de bus leverbaar met een derde deur aan de achterzijde, de variant waarin hij op Busworld wordt gepresenteerd. Er is ook keuze uit twee versies van de ultramoderne digitale cockpit. Daarnaast is er een uitgebreide veiligheidsuitrusting die ongeëvenaard is en in modeljaar 2024 in alle MAN-bussen wordt geïntroduceerd op basis van een nieuw elektronicaplatform. De Lion’s Intercity LE 14 wordt ook uitgerust met de beproefde MAN EfficientHybrid-aandrijving met toonaangevend automatisch stop-startsysteem voor alle motorvarianten.

MAN Lion’s Coach: comfortabeler, veiliger en efficiënter

Een andere blikvanger op de stand is de MAN Lion’s Coach. Bezoekers van de beurs kunnen een Lion’s Coach met een lengte van 12 meter en 44 zitplaatsen bekijken. De touringcar is voorzien van een groot aantal innovaties die zijn doorgevoerd voor modeljaar 2024: vanaf komend jaar zijn de voertuigen bijvoorbeeld gebaseerd op een volledig nieuw ontwikkeld elektronicaplatform, wat de introductie van een nieuwe digitale chauffeurswerkplek mogelijk maakt. Deze noviteit is tijdens Busworld voor het eerst te zien. De nieuwe cockpits met het innovatieve SmartSelect-besturingssysteem voldoen aan de hoogste ergonomische normen en kunnen intuïtief worden bediend. Het elektronicaplatform maakt ook tal van nieuwe assistentie- en veiligheidssystemen mogelijk – waaronder afslagassistentie op basis van radar en assistentie bij het wisselen van rijstrook, plus een waarschuwingsfunctie wanneer de bus van de rijstrook dreigt af te raken. De Lion’s Coach wordt aangedreven door de nieuwe MAN D26 coachmotor die aan de Euro 6e-emissienorm voldoet. Deze motor is bijzonder zuinig: ondanks een toename van het vermogen en maximumkoppel met respectievelijk 10 pk en ongeveer 50 Newtonmeter verbruikt de hightech 12,4-liter krachtbron tot 2,5 procent minder brandstof. Een andere innovatie is het doorontwikkelde topografische schakelprogramma EfficientCruise 3, een optie voor touringcars van MAN en NEOPLAN.

MAN TGE Coach: gemaakt voor kleine reisgroepen

Het MAN-portfolio op de stand wordt gecompleteerd door een MAN TGE Coach. De 7,4 meter lange variant maakt indruk met zijn afmetingen, lage verbruikscijfers – vooral op de snelweg – en prestaties. Met 177 pk (130 kW) en een maximumkoppel van 410 newtonmeter kan de bus zelfs uitdagende rijomstandigheden aan. Deze exclusieve kleinste versie kan worden uitgerust met 16 zitplaatsen in verschillende configuraties, waardoor hij perfect geschikt is voor kleine reisgroepen en pendeldiensten. De ergonomische chauffeurswerkplek zorgt er in combinatie met de vele veiligheidsassistentiesystemen voor dat de chauffeur en passagiers zo ontspannen mogelijk hun bestemming bereiken.

Slimme oplossingen: MAN Transport Solutions en MAN DigitalServices

Bezoekers van Busworld kunnen de bussen live ervaren op de MAN-stand en zich daar ook laten informeren over de uitgebreide services van MAN. Eén focus ligt op elektrische mobiliteit: naast toekomstbestendige voertuigen biedt MAN een compleet eMobility-pakket en allround advies voor klanten die overstappen op eMobility. Hierbij wordt het hele proces van de overstap bekeken via een 360°-analyse. Het doel is om ervoor te zorgen dat de overstap naar elektromobiliteit succesvol verloopt en zo min mogelijk inspanning kost voor de exploitanten. In totaal heeft het MAN-team al meer dan 250 projecten in 19 Europese landen in de truck-, bus- en bestelwagensector met succes afgerond en daarbij een enorme knowhow opgebouwd. Maar MAN ondersteunt klanten ook na de aanschaf van bussen met expertise en digitale tools. MAN DigitalServices zijn ontworpen om processen te helpen vereenvoudigen, de efficiëntie van het gehele wagenpark te optimaliseren, bedrijfskosten te verlagen en de duurzaamheid te verhogen. In lijn met het motto ‘Simplifying Business’ moeten de activiteiten van klanten zo eenvoudig mogelijk uitgevoerd kunnen worden. Om dit te bereiken, wordt het digitale dienstenportfolio voortdurend uitgebreid.

Deel dit artikel

Deel dit artikel